Møte på Norsk Maritimt Museum 23 nov 2013

Møtet på Bygdønes med föredrag om Anton Fredrik Klaveness og presentasjon av den nye hvalfangsboken

NSS Møte Oslo 11 13

 

Bilder fra vårt siste møte i 2013. I Triton-rommet på Norsk Sjøfartsmuseum på Bygdøy. Foruten et som vanlig meget inspirerende foredrag ved Bjørn Pedersen om rederiet A.F. Klaveness, fikk vi også 2 presentasjoner av nye bøker. Geir Røsset presenterte sin bok om hvalkokeriene og Ragnar Andersen hadde med noen eksemplarer av siste boken – trilogien – om skipsbyggingen i (på) Horten utgitt av den energiske gjengen i Lokalhistorisk Foening . Denne gang om marinefartøyene. Absolutt se/lesverdige bøker, så det er bare å kontakte utgiverne for å sikre seg et eksemplar! Opplagene er ikke store, så første mann til møllen.................

Bjørn viste oss noen flotte bilder av Klavenessbåter, ingen diskusjon om estetikken der! Men vi har et par spørsmål vedrørende noen båter; NANSENVILLE solgt til Nederland allerede i 1937. Hun var den nyeste og best utstyrte av linjebåtene, hvorfor valgte de å selge? For å finansiere tankbåtene de fikk levert på denne tiden?
I 1953 kansellerte de 2 linjebåter i England, men allerede året efter bestilte 2 nye – og til alt overmål med turbinmaskineri, KINGSVILLE og QUEENSVILLE, drivstoffslukere av en annen verden!

Avslutningsvis vil jeg takke alle fremmøtte på møtene våre i året som nu ebber ut. Vi har hatt mange hyggelige stunder, mye takket være flotte kåserier. Tror 2014 kan bli et interessant skipsfartshistorisk år også, mye å ta for seg, bl.a. har vi 100-årsfeiringen av opprettelsen av NORSK SJØFARTSMUSEUM, håper de kan grave frem mye av det de har bortgjemt nede i katakombene, personlig har jeg ingenting imot å bli avglemt der nede noen uker!

Ha en fin helg alle sammen,
E.O.Onsøien,
Formann NSS-Østlandet (VIKEN)