NSS Hordaland på tur til Fartøyvernsenteret

Til Hardanger Fartøyvernsenter i Norheimsund 23. april 2013

Denne dagen hadde lokalavdelingen planlagt en tur til senteret for omvisning og vi gledet oss til å få se både ”Stord I”, ”Granvin” og ”Folgefonn”.  Dessverre fikk vi ikke se de to første båtene da de ikke var på senteret denne dagen.

Vi ble tatt i mot av senteret og fikk se en film om trafikken i gamle dager og viktigheten av sjøen som samferdselsvei. Videre fikk vi se en reperbane som lager tauverk til bruk på båt. Dette er den eneste reperbane i landet. Videre fikk vi se småbåtverkstedet og de to båtene ”Faun” og ”Tysso” som var i vinteropplag på senteret.

Faun var jo i sin tid bl.a. eid av Chr. Michelsen og ”Tysso” gikk i rute mellom Granvin og Tyssedal/Odda med passasjerer som kom med tok til Granvin og skulle til de to nevnte industristedene.

Seilbåten ”Mathilde” lå også til kai og denne skulle vi også gå om bord i men værgudene ville ikke unne oss dette på grunn av stadig regn.

Som erstatning fikk i istedenfor komme om bord i”Folgefonn” som ligger under tak for å beskytte båten. Det er mye å gjøre med denne før den kan bli den samme bilfergen som ble levert i 1938. Det vurderes å slepe denne til Fjordsteam festivalen i Bergen i august men senteret er noe usikker på om dette er ønskelig i den stand den er pr. i dag.

Med dette var besøket vårt på senteret avsluttet og vi takket hjertelig for

fin service og guiding under oppholdet som både ble åpnet og avsluttet med at vi fikk servert kaffe.

 

Hilsen NSS avdeling Hordaland

Styret